AHLI MESYUARAT TINGKAP ..

Google
 

Isnin, Jun 01, 2009

cinta puding karamel ..


tadi dah ckp nunyte kat pakcik .. mata dah xleh bukak .. nantukk maa .. tetibe pewut lak wat hal .. adehhhhh .. haruslaa mate jadi terkebil2 xmo tido ..

ermmm .. layan blog aje sambil dengar sinar fm kat radio astro ..
lagu2 retro subuh2 sapie ni best jugak ..
sowie laa jiran sebelah kiri ngan kanan ..
aku taw kowg ada anak kecik ..

1.45 pagi patutnya sunyi sepi tengah dibuai mimpi laa kann ..


tapi, mane adew feel dengo radio pelan2 ..

opppsss .. xdew laa sampai memekak cam owg karaoke tgh2 malam tu ..
lite2 gitu jek ..


teringat lak puding karamel .. sedapnyer kalo dapat mam ..

susahlaa nak dapat yang betui2 sedap .. kalo kat hotel mmg terbaek laa ..

aku leh makan xhengat dunia .. ambik banyak2, pas2 dok jauh2 dari owg
spya tade sapa tego aku makan byak .. hehehhe .. taw2, buruk perangai ..

pasai puding karamel ni, saje laa ingatkan aku mase blum kawen dulu,
aku ngan sowg kawan pompuan penah laa makan buffet kat satu golf resort ni ..
kiteowg siap kol buat tempahan tau .. wisau xleh masuk sbb tgh promosi less 15% ..
mlm tu, sampai2 jek restoren resort tu tgk lengang jek .. uittss nape tade owg?? ..
sangat klako di situ sbb kiteowg berdua jek pelanggan yg datang ..


makanan mmg banyak.. siap ada puding karamel tau, dah ler sedap pulak tu ..
tapi kiteowg jadi segan nak makan sebab kalo makanan tu habis
maknenyer kiteowg laa yang kuat melantak tu ..
pergghhh .. potong selera betui ..


oklaa .. dah nantuk balik ..
nak tido sweet2 spya mimpi pun sweet2 jugak ..

jam menunjukkan kul 2.25 pagi .. sekarang aku tgh dgr lagu ni .. 'sayang semuanya sudah terlambat .. xguna aku sesalkan lagi, apa terjadi biarkan ku tanggung sndiri ..' huhuhuh ..

harap2 esok aku xtergelincir waktu bangun pagi ..
ada sapa2 mao jadi jam loceng aku??
kring .. kring .. kringgggggg ..
kul 5.30 pagi taw ..

hehehe ..

dasar pemalas ..


*
*

erkk .. sblum tu, aku dah siap google2 cari resepi puding karamel .. maka, tjumpa blog Celoteh Seorang Makcik Kampung
ni.. papepun, ucap dulu tenkiu kat aunty N..
nnt kalo ada mase lapang nak try buat laa ..


Bahan-bahan
5 biji telur (saiz besar)
1 tin (405 g) susu cair (Ideal yang terbaik lah)
1/2 tin (1/2 dari 500 g) condense milk
7 - 8 sudu besar gula
1 tin jagung (cream style)
2 sudu besar tepung kastard
1 tin air (gunakan tin susu cair)

Cara-cara membuatnya
a) Cara membuat gula hangus.
1. Keringkan tin pembakar kek (lebih kurang 9 in diameter dan 3 in tebal)
2. Ambik 2 sudu gula, masukkan ke dalam tin pembakar kek.
3. Letakkan ke atas api yang perlahan untuk cairkan gula seningga gula menjadi kuning kekuningan.
4. Ratakan gula hangus ke sekelilng tin pembakar.
5. Angkat dari api biarkan gula sejuk dan membeku.

b) Cara membuat Puding
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk yang agak besar.
2. Kacau telur supaya telur merah dan putih tu bercampur rata. Jangan kacau sehingga kembang telur
3. Masukkan cusu cair dan kondense milk ke dalam telur tadi
4. Larutkan tepung kastard ke dalam air
5. Masukkan gula, larutan tepung kastard dan jagung ke dalam mangkuk yang berisi telur dan susu.
6. Kacau supaya semua rata.
7. Masukkan adunan cecair ini ke dalam tin pembakar yang mempunyai gula hangus beku.
8. Masukkan bekas ke dalam steamer dan kukus lebih kurang selama 30 minit sehingga 45 minit. Api jangan kuat nanti dia jadi bersarang. Slow fire and slightly longer is better.
9. Bila sudah masak, tak nampak cair dah adunan tu, angkat dan sejukkan.
10. Bila dah sejuk terbalikkan puding ke atas pinggan.
11. Hiaskan dengan mix fruit atau sliced peaches yang dalam tin tu (I like peaches ni).

Dah ready untuk dimakan.

2 ulasan:

slslash berkata...

wawawa..
x ingat klaw dapat g kursus..
bile ar ku dpat g kursus..

kakyang .. berkata...

hahahah ..
kite xnak jadi peserta kursus ..
kite nak jadi urusetia kursus jek ..

buleh relaks jek ..